A Magyarországi Szabadkeresztény Gyülekezet (MSzKGy) pesterzsébeti közösségének története az 1980-as évek elejére vezethető vissza.

Németh József – akinek 1962-ben volt Jézus Krisztussal életét gyökeresen átformáló találkozása – 1982 végén kapta azt a látást, hogy feleségével Pesterzsébeten gyülekezetplántálásba kezdjen.

A közösség munkájába 1984 nyarától intenzíven bekapcsolódott Gere József is, aki ezt megelőzően Németh Józseffel együtt a Hőgyes Endre utcai gyülekezetben is szolgált.

Az istentiszteleti alkalmakat ekkor a Református Egyház Alsóhatár úti gyülekezeti termében tartották.

Közben Németh József otthonában, a Nagy Győri István utcában egy idősekből álló 10 fős imacsoport szerveződött. Isten kegyelmének köszönhetően a közösség létszámban is növekedésnek indult, elsősorban fiatalok adták át életüket Krisztusnak és kezdtek új életet.

A növekvő gyülekezet 1986-ban költözött át a Nagy Győri István utca 35. szám alatti tanácsi bérházba, a Tűzoltóság épülete mögött található többlakásos villaépület egyik lakásába.

A növekedés a következő években sem állt meg

A gyülekezet célja az evangélium hirdetése, a szenvedélybetegek és a társadalom perifériájára sodródott emberek helyreállítására összpontosult.

Emellett kiemelt figyelmet fordított az idős emberek megsegítésére és a lelki gondozásra.

A közösség missziói munkája során részt vett az Erdélyben élő magyarok közötti munkában és az onnan menekültek megsegítésében is.

Egykori börtönviseltek, szenvedélybetegek és rockerek életei változtak meg rövid időn belül és kezdték el aktívan hirdetni az örömhírt, az emberekkel megosztani Isten feltétel nélküli szeretetét, a bűnök bocsánatát és a szabadulás örömét.

Ezt az időszakot a Nagy Győri István utcai ébredésnek is nevezhetjük, melynek gyümölcseként emberek százai nyertek testi-szellemi felüdülést és változtak meg életek

1990-ben a gyülekezet létszáma már elérte a kb. 120 főt, a tagság másfél év alatt a duplájára nőtt. A tanácsi lakás minden szempontból szűknek bizonyult, új és nagyobb létszám befogadására alkalmas helyiséget kellett találni.

A gyülekezet vezetése 1990 közepén a XX. kerületi Tanácshoz fordult annak érdekében, hogy istentiszteleti célokra a Pesterzsébet–Pacsirta-telepen található volt Tücsök éttermet adja bérbe. A romos, használaton kívüli vendéglőt a gyülekezet megtért, újjászületett tagjai saját adományaikból, önerőből vették meg és újították fel.

A Vörösmarty utcai gyülekezeti ház ünnepélyes átadására 1991 márciusában került sor.

A gyülekezet tagjai a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből kerültek ki és Budapest, valamint az agglomeráció egyes részeiből, elsősorban Szigetszentmiklósról jártak be istentiszteletekre.

Gere József az 1990-es évek elején kapta Istentől azt a vezetést, hogy Szigetszentmiklóson gyülekezetet plántáljon.A Pesterzsébetre járó 30–40 fő szigetszentmiklósi csoporttal Gere József lelkipásztor vezetésével Szigetszentmiklóson egy újabb élő gyülekezet alakult.

A közösséget a következő években a folyamatos megújulás jellemezte. A szolgálatban kiemelt figyelmet szentelt a kerületi hátrányos helyzetű gyermekeknek, a gyülekezet külföldi missziós adományokból a kerületi iskolás gyermekek és alapítványok részére rendszeresen szervezett karácsonyi csomagosztást.

Pásztoraink

Németh József (1982–2008)

Imriné Csákányos Melinda (2008–2018)

Gere József
(2019–)